Sosyal ağ içerik üreticileri ve mobil uygulama geliştiricilerine yönelik vergilendirmenin istisna şartları;
2023 yılında YouTube veya sosyal medya fenomeni olarak faaliyet gösteren ve gelir elde edenlerin bu istisnadan faydalanabilmeleri için bu kapsamdaki kazançlarının 1.900.000 TL’yi aşmaması, Türkiye’de kurulu bankalarda bir hesap açılması ve bu kapsamdaki kazançların, açılan banka hesabına yönlendirilmesi gerekiyor. Bankalar hesaba gelen tutar üzerinden %15 oranında vergi kesintisi yapmaları ve vergi dairesine yatırmaları gerekmektedir.
Yasal düzenleme ile belli bir tutara kadar olan gelire istisna getirildi; şirket kurmaya gerek kalmadan artık yurt dışından bu ödemeler alınabilir.
Hangi kazançlar istisna kapsamında?
Vergi kanunlarında önemli değişiklikler öngören 7338 no’lu kanun Resmi Gazete’de yayımlandı. Sosyal medya fenomenleri ve youtuber’ların sosyal paylaşım ağları üzerinden elde ettikleri kazançlar ile telefon, tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştirenlerin elde ettikleri kazançlar, gelir vergisinden istisna edileceği belirtildi.
Yukarıda belirtilen gelirler ticari kazanç kapsamında değerlendiriliyor ve istisnadan faydalanabiliyor. İstisna kapsamından faydalanabilmek için bazı şartlar var. Yukarıda yer almayan gelirler ise istisnadan faydalanamayacaklar.
Gelirlerin bir kısmı sponsor firmalardan ya da pazaryerlerinden geliyor ise (ürün inceleme, satış komisyonu vs.) bu gelirler kapsam dışında olup, bu gelirler için şirket kurup fatura düzenlenmesi gerekmektedir.
İstisnadan faydalanmak için hangi şartlar gerekiyor?
Vergileme nasıl olacak?
Özel hesaba gelen paralar üzerinden banka %15 stopaj kesintisi yapacak ve bu tutarı sizin adınıza vergi dairesine ödeyecek. Bir başka deyişle, bankaya bir hesap açılması ve elde edilen gelirlerin bu banka hesabına aktarılması gerekiyor. Böylece, banka otomatik olarak bu hesaba giden paranın %15’ini kesecek.
Örneğin, hesabınıza YouTube 5.000 TL göndermiş olsun. Banka bu tutardan 750 TL’yi sizin adınıza vergi dairesine ödeyecek ve kalan 4.250 TL’yi istediğiniz gibi kullanabileceksiniz.
Stopaj oranı %15 olarak sabit olup 2023 yılı için 1.900.000 TL’ye kadar değişmeyecek. Ayrıca bu gelirler KDV’ye tabi olmayacak. 1.900.000 TL’ye kadar bu kapsamdaki geliriniz için % 15 stopaj dışında vergi ödenmeyecektir.
Vergi ne zaman ödenecek?
İstisnadan faydalandığınız durumda gelen paranın %15’i vergi olarak kesilecek ve banka peşinen %15’ini vergi dairesine ödeyecek
Geliriniz 2023 yılı için 1.900.000 TL’yi aşarsa ne olur?
Bu durumda gelirinizin tamamını beyan etmeniz gerekecek. İstisnadan faydalanamayacaksınız, şirket kurmanız (şahıs, yada Ltd. yada A.Ş.), yurtdışından gelen paralar için fatura kesmeniz (KDV konusu önemli) ve aylık/çeyrek bazlı beyannamelerinizi vermeniz gerekecek.
Burada başka bir problem var; geliriniz 1.900.000 TL ise şirket kurmanıza gerek yok ve sizin adınıza ödenen vergi 285.000 TL (banka %15 vergi ödedi) olacak. Ama eğer geliriniz 1.900.001 TL olur ise şirket kurmanız (Örneğin A.Ş. kurdunuz ama hiç gideriniz olmadığını farz edelim) ve 380.000 TL (%20) Kurumlar Vergisi ödemeniz gerekir. Yani fazladan 1 TL gelir için 95.000 TL ek vergi ödenmesi gerekecek.
İstisnalara uyulmaz ise ne olur?
Eğer yukarıda bahsedilen şartlara uymadığınız halde istisnadan faydalanırsanız ve bunu mali idare tespit eder ise eksik tahakkuk eden vergi, faizi ve cezasıyla birlikte sizden istenebilir.
İstisnadan faydalanmak zorunlu mu?
Hayır zorunlu değil. Ne kadar geliriniz olursa olsun, siz şirketinizi kurup vergi ödeyebilirsiniz. Bu bazı durumlarda avantajlı da olabilir. Eğer giderleriniz yüksek ise istisnadan faydalanmayıp şirket kurma seçeneğini tercih edebilirsiniz.
Murat Taşdelen
S.M. Mali Müşavir
www.murattasdelen.net